Јавни час рвања - Давор Штефанек

medalja

Наша школа имала је посебну част да у уторак, 16.12.2014. г. угости светског шампиона у рвању Давора Штефанека. Овај изузетан млади човек одржао је јавни час рвања под слоганом "Буди шампион! Тренирај најтрофејнији олимпијски спорт - БУДИ РВАЧ!" (www.wrestling-serbia.org.rs) и презентацију овог борилачког спорта. Иако важимо за спортску нацију, индивидуални спортови попут борилачких, нажалост, немају много подршке друштвене заједнице и за ове врхунске спортисте чује се тек када за репрезентацију освоје неку од медаља. Један од тих спортова је и рвање. Наша школа прикључила се акцији представљања индивидуалних спортова и упознавања са правим спортским вредностима.

Рвање у ужем смислу означава назив за спортску борбу између двојице такмичара с циљем да се противник обори помоћу захвата руку и уопште снагом мишића, а без ударања. То је један од најстаријих спортова. Од године 708. п. н. е. постало је део древних олимпијских игара. Рвање се најчешће дели по стиловима:

  • грчко-римски, у коме су забрањени захвати испод појаса,
  • слободни, у коме су захвати испод појаса допуштени.

Такмичари у оба стила рвања су подељени по тежинским категоријама:

мушкарци: 50-55 кг, 60 кг, 66 кг, 74 кг, 84 кг, 96 кг и 96-120 кг;

жене: до 48 кг, 51 кг, 55 кг, 59 кг, 63 кг, 67 кг и преко 67-72 кг.

Борба се најчешће одвија у три периода по 2 минута, а побеђује онај који је остварио предност, бар у два периода. То у пракси значи уколико један рвач победи у прва два периода аутоматски се проглашава победником и борба се завршава. Укупан број освојених бодова није пресудан, тако да, на пример, ако је у некој борби резултат по периодима био 2:1, 0:4 и 1:0 укупни је скор 3:5, али побеђује рвач који је победио у два периода, а то је у овом случају онај који је освојио три бода. Уколико неки од рвача обори противника тушем, борба се одмах завршава, без обзира на период. Борба се одвија на рвачким струњачама прописаних димензија уз присуство судија. Од опреме рвачи користе трикое и одговарајућу лагану обућу, а понекад се користе и посебни штитници за уши ради спречавања озледа ушију приликом чвршћих захвата.

Давор Штефанекје рвач из Суботице и репрезентативац Србије, светски шампион из 2014. године. Такмичи се у рвању грчко-римским стилом, у категорији до 60 кг. Био је члан рвачких клубова „Спартак“ из Суботице и „Пролетер“ из Зрењанина, а учесник је Олимпијских игара у Атини, 2004. и Пекингу, 2008. године. Један је од спортиста на чијем примеру учимо да само доследност, упорност и посвећеност могу да обезбеде прави успех – онај ко је одговоран према својим обавезама, он је прешао пола пута до остварења својих снова. Уз шампионске титуле овог младог човека одликују култура и образовање што је важно истаћи у времену у коме би млади да су познати спортисти, а да се не намуче ни у школи ни на тренингу.

Штефанек је присутним ученицима, наставницима и родитељима показао најзначајније борилачке захвате и у обраћању истакао да је најважнији спортски дух, љубав према спорту, здрав живот и неговање правих спортских и људских вредности. Најспретнији ученици искористили су ову прилику да се боре са светским шампионом и сами покажу нека своја умећа. Уз шампиона, гост школе био је и Горан Касум, бивши рвач, а данас професор на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду и председник Рвачког савеза Београда, који је коментарисао Штефанекове захвате. Час су пратили и новинари из спортских редакција листова "Спорт", "Спортски журнал" и "Блиц", као и ТВ РТС и Б92. Јавни час је завршен дељењем  аутограма и флајера и, наравно, фотографисањем.