Гости из Словеније

Крајем маја од 26. до 28. гости наше школе били су представници ОШ „Срећко Косовел“ из Сежане, директорка школе Јадранка Михалич и професор информатике Зоран Пејић. Овај сусрет и представљање сежанске основне школе у Земуну има за циљ повезивање две школе, успостављање сарадње и укључивање у пројекте који су гостима из Словеније, будући да су они већ део Европске Уније, у многоме унапредили рад и сарадњу са локалном самоуправом.

EOS 40D1205

Основна школа „Срећко Косовел“ од 2000. г. учествује у реализацији пројекта информатичког описмењавања својих старијих суграђана. Циљ пројекта је повезивање млађих и старијих генерација и јачање улоге коју школа може да има у заједници. Реализатор је професор информатике који нам је презентовао свој рад и на занимљив начин указао на шансе које и ми можемо имати са сличним пројектима у свом окружењу.

EOS 40D1202

Информационе технологије све више су присутне у животу свих грађана и неоспорно је њихово редовно праћење како бисмо и сами ишли у корак са временом у коме живимо. Наши родитељи, старије комшије, баке и деке нису расли уз компјутере и паметне телефоне. Многи имају и страх од тих новина које се из дана у дан мењају, постају све брже и неопходније. Ту је улога младих веома битна, и у Словенији се показала и као корисна и хумана, јер је у школском простору, у информатичком кабинету, окупила различите генерације, спојила их заједничким радом на информатичком описмењавању и помогла свима. Младима да буду од користи и нађу се у улози учитеља, а старијима да овладају коришћењем рачунара, слањем електронске поште, електронским плаћањем рачуна и сл. Гости из Сежане били су вољни да нас упознају са свим могућностима сличних пројеката и да са нама поделе идеје које бисмо самостално могли да реализујемо у нашој школи.

Овај сусрет само је увод у сарадњу коју ћемо активирати почетком следеће школске године на свим пољима од наставе и ваннаставних активности до спортских сусрета и забавних манифестација. 

EOS 40D1206

EOS 40D1208