Дечија недеља октобар 2014.

Наша школа је, као и сваке године, пригодним активностима обележила Дечију недељу, која је ове године трајала у периоду од 6. до 12. октобра 2014. године. Мото овогодишње Дечије недеље био је „Свако дете срећног лица чува једна породица“.

- Ученици првог разреда приступили су Дечијем савезу. Том приликом подељене су им Добродошлице и беџеви, а организована је и пригодна приредба. (06.10.2014. задужене учитељице Сања Остојић, Зорица Мицић, Марија Јапуш)

decija nedelja

- У свим разредима по један час посвећен је разговору о правима детета, као и Конвенцији УН о правима детета.(6.10.2014. све одељењске старешине )

- Одржан је састанак Ученичког парламента на тему хуманости и толеранције. Чланови Парламента спровели су хуманитарну акцију „Деца-деци“ у старијим разредима за прикупљање помићи у школском прибору и гардероби за ученике наше школе слабијег материјалног стања.(7.10.2014. задужена Тијана Павловић)

- Акција „Деца-деци“ спроведена је и у одељењима млађих разреда и сакупљен је школски прибор који је подељен деци слабијег материјалног статуса, као и деци која живе у вишечланим породицама са великим бројем деце.(током недеље - задужени учитељи од првог до четвртог разреда)

- Београд је и ове године био дечија престоница Европе од 2. до 5. октобра, а ОШ „Петар Кочић“ домаћин деци из Белорусије. Шеснаесторо деце узраста од девет до четрнаест година било је смештено у породицама наших ученика. Наши гости, представници Образовног дечијег студија игре "Галактика-В", дошли су из округа-града Гродно из места Вертелишек, а неколико њих је већ било у Београду на истој манифестацији пре две године.Чланови белоруског дечијег ансамбла и њихови домаћини су: Вадим Запасник (Игор Новаковић 8/1), Сергеј Беленков (Михајло Лукић 7/1), Катерина Матихвејћик (Бојана Алексић 8/3), Дарја Пицко (Петра Гојковић 5/2), Диана Зубељ (Софија Станковић 5/2), Арина Варабеј (Вања Ђенадић 5/3), Арсењиј Сенкавец (Александар Алексић 6/3), Анна Лебедева (Мина Петрић 5/2), Јана Маркевић (Леа Благојевић 5/3), Светлана Талочка (Ивона Петровић 8/3), Јелизавета Перелаика (Сара Савовић 4/1), Зигмунд Свекла (Сава Тркуља 4/2), Даниил Симоњенка (Лука Гојковић 7/1), Максим Надејка (Стеван Станковић 1/2), Јарослав Куклис (Сара Савовић 4/1) и Варвара Мартинава (Мариа Милановић 5/3).

Пратилац групе: Валентина Малинова; Школски координатор: Доротеа Радовановић  

Овогодишњу манифестацију „Радост Европе“ пратиле су многобројне активности: карневал на Калемегдану, спортски дан у школи са наставницима физичког васпитања, концерт „Сусрети пријатељства“, заједнички часови руског језика са ученицима школе и домаћинима, које је водила наставница Анита Мрђић, концерт КУД "Таурунум", пријем код председника Републике, спортски дан на Ади Циганлији и гала концерт у Сава Центру.

- Јесењи крос одржан је у школском дворишту и на спортским теренима (10.10.2014. задужени сви учитељи и наставници физичког васпитања)

            крос 1              крос 3

- Реализоване су разне спортске активности (турнир српско-белоруског пријатељства у стоном тенису и одбојци; квалификације и финале међуодељенских турнира у стоном тенису и одбојци; квалификације и финале турнира у малом фудбалу – јесењи школски турнир, финале „Између две ватре“).(6-10.10.2014. задужени учитељи и наставници физиког васпитања)

takmičenja

- Награде дечије критике „Доситејево перо“ за најбоље књиге објављене у 2013. г. додељене су на основу одлуке жирија састављеног од 98 ученика београдских основних школа 07. октобра у Удружењу књижевника Србије. Земун су представљала 36 ученика из шест основних школа, а део овог жирија били су наши ученици: Сара Савовић 4/1, Милан Аксентић 4/2, Верослава Ћук 4/3, Катарина Алексић 8/1, Лазар Јуришић 8/2 и Александра Радичевић 8/3. Током другог полугодишта, ученици су читали новообјављене књиге и писали критике оцењујући их. Они су у пратњи библиотекарке Весне Босић и учитељице Иване Урошевић присуствовали додели награда и провели пријатне тренутке у дружењу са писцима награђених књига. Награде и признања писцима су уручене у оквиру Дечије недеље у организацији Пријатеља деце Земуна и Вождовца. Млађи основци за најбоље књиге у 2013. години изабрали су „Видовите приче“ Љубивоја Ршумовића, „Клизаве приче“ Игора Коларова и књигу „У царству свезналства“ Јелене Анђелковић. Старији основци изабрали су „Мамин дневник“ Лидије Николић, „Писма Андрији“ Наде Кљајић и „Пази како силазиш низ степенице“ Зорана Божовића. Захвалнице су припале илустраторима и приређивачима „Снежне краљице“ и „Илустроване Библије за децу“. На овај начин наши ученици искористили су право које имају по Конвенцији УН о правима детета да изразе своје мишљење и суд у име својих вршњака о књигама које су им намењене. Деци члановима Великог дечијег жирија уручене су књиге, као и похвале за њихов рад. На завршетку свечаности свима се пружила прилика да разгпварају и фотографишу се са ауторима. (7.10.2014. задужене Весна Босић, Ивана Урошевић)

- Дана 7.10.2014. одржан је Велики час цртања у школском дворишту на тему „Свако дете срећног лица чува једна породица“. Деца су на овај начин послали поруку одраслима шта је то што они највише желе, шта им недостаје и шта воле. (задужени учитељи)

                          09102014367                  šššš

 

čas slikanja

- На часовима музичке културе обележен је Међународни Дан музике. Музичке теме биране су у складу са темом Дечије недеље. Овај дан се у нашој школи обележава у Дечијој недељи поводом Међународног Дана музике 1.10.

- Ученици старијих разреда са својим одељењским старешинама спровели су игру „Тајанствени пријатељ“ у свим одељењима.

- Одржана је промоција књиге „Сарин животни позив“. На овом конкурсу награђени су ученици Лука Јуришић 4/1 и Ана Обренић 6/1. Додела награда одржана је у ОШ „Доситеј Обрадовић“ (13.10.2014. задужене Звездана Димитријевић, Неда Лојовић).

- Сви ученици наше школе писали су Поруке пријатељства, а чланови Ученичког парламента од тих порука направили су паное који су изложени у холу школе.

poruke prijateljstva

                                                              Координатори: Ивана Урошевић, учитељица и Весна Босић, библиотекарка