Литерарни конкурс „Недовршена прича“ 2015. године

Пријатељи деце Земуна и Вождовца су 13. октобра у Основној школи „Лазар Саватић” приредили  свечану доделу  награда овогодишњим победницима литерарног конкурса „Недовршена прича”. Међу њима су и ове године били ученици наше школе. Овај пут ученик Лазар Јуришић (5/1) освојио је друго место у категорији млађих, а Ања Собоћан, сада средњошколка, такође, друго место у категорији старијих разреда.

 Литерарни конкурс „Недовршена прича” има необично дугу традицију. Започет је давне 1982. године, повдом јубилеја Савеза пионира Југославије, када је свака република и покрајина имала по једног аутора. Њен аутор је био Арсен Диклић, познати писац за децу. Након тога, конкурс је обновљен 1995. године.

 Идејни творац и аутор прве београдске приче и нове едиције, била је Васка Јукић Марјановић, велики посвећеник у раду са децом, која је за собом оставила значајан број антологијских песама. Такође је била једна од ретких жена сатиричара у нашој књижевности. Преко четрдесет година учествовала је у раду Пријатеља деце Београда и Србије.

neda1   neda2

 Од 2013. године, када су Пријатељи деце Земуна и Вождовца наставили са објављивањем ове едиције приповетком  Божидара Пешева „Необичан дан”, а потом, 2014. године причом Недељка Терзића  „Сарин животни позив”, до ове, 2015. са две приче Славке Петковић Грујичић, „Мој пријатељ мрав”, за млађе и „Лепотан Лазар” за старије основце, ученици наше школе су учествовали и освајали награде на овом конкурсу.

 Нема сумње да ће овај конкурс и даље инспирисати наше младе писце.

neda3  neda5

                                                                                                                                                  Неда Лојовић, професор српског језика и књижевности