Смотра литерарног стваралаштва

Литерарна секција у нашој школи вредно и успешно ради  како у старијој тако и у млађој смени. Наши ученици воле да пишу, многима је то хоби, па и они који нису чланови секције радо учествују у литерарним конкурсима. То је и разлог веома успешног представљања наших ђака и одличних пласмана које остварујемо сваке године. Овај облик рада са децом је не само награђиван, него и објављиван у неколико зборника који промовишу литерарно стваралаштво ученика основних школа. Неки од тих зборника су „100 младих талената Београда“, „Београд - бели град“, као и дечији часописи „Школарац“ и „Невен“.

litvece16  litvece161

Од ове школске године реализујемо и Курс креативног писања, који потпуно бесплатно могу да похађају сви ученици од петог до осмог разреда, који желе да превладају проблеме у писању или да своје писање додатно усаврше.

На овом јавном часу представили су се како чланови литерарне секције тако и други ученици који лепо и занимљиво пишу. Међутим, за ову прилику нисмо бирали само најуспешније радове, већ и оне који тек треба да прерасту у праву и јаку писану реч, јер чланови ове секције сматрају да сваком треба дати прилику, а ја верујем да су је сви они који су је овде добили максимално искористили и представити оно своје најбоље.

Дакле, предмет наше презентације била је поезија настала из пера ученика који још нису савладали законитости песничке мисли, али који су у њој открили смисао лепоте, нежности и пријатности, онога од чега смо се отуђили или не знамо како да му приђемо. Додуше, наши ђаци радије пишу прозу него поезију. Поезија као уметничка делатност која је одувек била свечаност духа првог реда, постала је, нажалост, данас општа појава: завладало је уздизање неукуса, а све нежне речи света постале су пре обележје јефтиног и кича, него што су симбол узвишеног и вечног. Поезији данас као да је суђен статус ретких старих заната. Зато је ово литерарно вече било позив да се вратимо песништву и то оном које наша деца пишу за нас.

У музичком делу програма учествовале су ученице прве године Средње музичке школе „Коста Манојловић“ Оливера Вуковић, виолинисткиња и Марија Маројевић, челисткиња.

litvece162  litvece163

litvece164  litvece165

Литерарно стваралаштво представили су ученици:

Моја школа - Валентина Машковић 3/3

Прво два - Страхиња Алексић 1/2

Школа моја - Татјана Раичевић 4/3

Другарство - Вања Вулић 4/3

Моји другови - Матија Машковић 5/3

Другарство -Ана Василија Веселиновић 5/2

Друг - Анђела Ракић 5/2

Моја бака - Теодора Павловић 5/3

Господин човек - Матија Вујановић 4/2

Шта је то љубав - Татјана Тришић 5/1

Љубав -Лана Михајловић5/2

Љубав - Тамара Новаковић 5/2

Ружа - Ирина Чохаџић 3/1

Прозор - Андријана Плочић 8/2

Песме о Београду - Далибор Џодић и Сара Савовић 5/1

Представиле су се, такође, и ученице које су већ објавиле своје збирке поезије: Анђела Павловић 7/3 и Виолета Јаџић 8/3.

У гостима су нам били и чланови литерарне секције ОШ „Бранко Пешић“. Габријела Атанасова, ученица 8. разреда, дошла нам је у пратњи професорке српског језика Татјане Радивојевић и библиотекарке Љиљане Ђорђевић. Како током ове недеље обележавамо Дан матерњег језика, ово је била прилика да нам се гошћа представи на свом матерњем језику. Габријела нам је читала и тумачила песму коју је написала на бугарском језику.