У свету прича - најава гостовања Ханне Гадомски

У свету прича

са Ханном Гадомски у ОШ „Петар Кочић“ Земун

у среду, 17.12.2014. г. у 10.00 ч.

Игра, машта и дружење са књигама

Ханна Гадомски воли приче и прича их од најранијег детињства. Истражујући свет игре и бајки, скоро десет година водила је драмске радионице за све узрасте деце, али опробала се и сама као глумица у различитим позоришним пројектима. Уз то је објављивала приче у више часописа (Микијев забавник, Време деце, Велико Двориште, Политикин забавник, па чак и Базар) и причала их уживо, „из главе“, гостујући у емисији „Клинцијада“ на Радију 202, а затим три године као сарадник емисије „Ритам срца за децу“ на Радију Б92. Као приповедач (storytelling) била је ангажована и на телевизији, прво на Студију Б, код Пеђолина, па две године на ТВ Б92, у ауторској емисији „Балдахин“, када је писала приче и представљала их као наратор и „силуета“ (емисија се поново репризира на каналу Б92 Инфо). Поред тога, годинама се бави превођењем углавном књига за децу, за различите издаваче, али се највише и најдуже дружи са Издавачком кућом „Одисеја“. Већ три године је запослена на Радио Београду 1, где је прво радила у редакцији Програма за децу и младе, као писац, новинар и водитељ, а већ годину дана уређује и води „Сновреме“, четворочасовну ноћну емисију за младе.

Ханна ужива у смишљању и причању прича, игри, импровизацији и интеракцији са публиком, посебно ако је чине деца. И данас верује да су бајке истините, важне, лековите, и да је усмено приповедање једна од најлепших, најмагичнијих уметности. Страст су јој књиге, дружење са занимљивим, креативним људима и, наравно, древна вештина приповедања.

*

Са Издавачком кућом „Одисеја“, крећемо у нову приповедачку пустоловину: књижевне сусрете-радионице! Дружећи се са књигама, истражујући различите теме, уз игру са елементима драмских радионица, откривамо како настају и како се причају приче.

Школска storytelling дружења обухватају представљање једне књиге или више повезаних наслова, разговор са ученицима, а затим, у складу са интересовањем групе, тематске драмске игре, заједничко креирање приче и/или краћи наступ приповедача (приказ интерактивног усменог приповедања).

"Одисеја" и Ханна Гадомски представиће нашим ученицима "Трилогију о Бартимеју".

Књиге су неисцрпан извор прича, тема и инспирације. Упознајући се са књигама и уз њих, стичемо пријатеље и градимо племенитији свет!

ХВАЛА „Одисеји“ што ће нам омогућити једно овакво књижевно дружење!