Упис првака у библиотеку

upis prvaka2

У оквиру програма упознавања ученика 1. разреда са школском библиотеком и њеним простором, ученици се упознају и са школским библиотекаром. Библиотека је једно од најзначејнијих места окупљања у току школовања. Током месеца новембра започеле су активности и радионице које су најмлађима приближиле библиотеку. Ученици су имали прилику да се упознају са радом библиотекара, библиотечким фондом наше школе, дечијом штампом и правилима понашања у библиотеци. Активности библиотекара за ову прилику биле су:

- прављење изложбе дечије штампе и сликовница;

- припремање поклона за ученике;

- сређивање полица са књигама, које морају бити на дохват ученицима 1.разреда;

- припремљене си и написане чланске карте и џепићи за све ученике првог разреда.

               upis prvaka   upis prvaka1

На паноу испред библиотеке и у просторијама библиотеке направљен је пано и изложба: КЊИГА СЕ ВОЛИ. На једном од паноа изложене су старе и оштећене књиге (поцепани листови, пресавијене стране, листови на којима се цртало и писало, испрљане и сл), а упоредо и нове и сачуване књиге. На столовима су биле изложене сликовнице, лектира и штампа која одговара узрасту деце. Прваци су слободно шетали по библиотеци и разгледали изложени материјал, рецитовали и певали. Библиотекарка их је упознала са радним временом библиотеке и роковима задуживања књиге.

upis4

Прваци у библиотеци

Такође, ученици су упућени у правилно држање тела при читању, начин држања књиге (хрбат на столу, окретање стране из горњег десног угла, не пресавијати стране), упознати су са значењем и вредношћу књиге и сл. Ученици су изабрали своје прве књиге које су им уписане у чланску карту и позвани да буду најбољи читачи у школи.

Почетком децембра они су, такође, посетили Одељење библиотеке „Свети Сава“ у Првомајској улици, где су се упознали са правилима понашања и позајмљивања књига из градске библиотеке. Библиотекарка Весна Пуповац је уз дивну добродошлицу за наше прваке припремила и изложбу најчитанијих књига за узраст наших најмлађих читача, бесплатне чланске карте за градске библиотеке и слаткиш.

upis9

Да најмлађи воле књигу и читање, сведочи и статистика која показује да су наши прваци за ових месец дана од кад су чланови библиотеке најактивнији посетиоци библиотеке. Нека тако и остане!