Крокодокодил 2016.

Овогодишњи Међународни фестивал књижевности и илустрације за децу „Крокодокодил“ одржан је од 14. до 18. новембра 2016. г. и обележили су га бројни садржаји. Све планиране активности реализоване су у Дечјем културном центру, а један део програма био је намењен и одраслима.

kroko9

 

Стручни актив школских библиотекара општина Земун и Сурчин био је позван од стране Јасминке Петровић, уваженог дечијег писца и једног од организатора фестивала, да са својим ученицима учествује на фестивалу. Наши ђаци били су део позоришне представе „Како су Лола и Ивица спасили бајке“, у којој су се у улози глумаца појавили дечји писци Раша Попов, Јасминка Петровић и Дејан Алексић, илустратор Весна Моравић Балкански и цртач стрипова Енис Чишић из Сарајева, који су овај пут глумили – себе. Њих су главни јунаци Лола и Ивица, и вилењак Софроније, позвали да спасу свет бајки, како би уз њихову помоћ оживели јунаке из омиљених прича и уверили родитеље да бајке заиста постоје и имају посебну магију. Успавани ликови из бајки били су основци под маскама који су веома упечатљиво представили бројним гостима како изгледа тај уснули свет из ових фантастичних прича, који се понекад неправедно запоставља.

Ученици наше школе су се за овај фестивал припремали месец дана. Први корак је био избор ликова у које ће се маскирати, други – прављење маски, трећи – представљање школе и општине Земун. У разне ликове из бајки било је маскирано стотинак земунских и сурчинских основаца, а нас су представљали Уна Ивковић, Стеван Станковић, Алекса Радовић, Павле Урошевић, Никола Петровић из 3/2, Александра Милићевић 4/2 и Софиа Медаковић 4/1. Ученици трећег разреда били су маскирани у ликове из „Чаробњака из Оза“: Уна – Дороти, Стева – Страшило, Никола – Лименко, Алекса – Лав, Павле – Чаробњак; док је Александра била Мала Сирена, а Софиа вештица Грдана. Наши учесници су својим маскама привукли пажњу свих учесника како због идеје тако и због оргиналности. Овај значајан позитиван ефекат не би био толико посебан да читава идеја за оваквим наступом није дошла од наших родитеља, пре свих мама (Гордане Ивковић, Јелене Станковић, Јелене Радовић, Светлане Урошевић, Тамаре Петровић и Драгане Медаковић) које су не само све осмислиле, него и веома вешто израдиле све маске. Целокупне припреме и сам догађај пратиле су Софија Станковић и Исидора Милутиновић, чланови Новинарске секције. Део организације и припреме за учешће наших ђака на овом веома важном фестивалу припао је библиотекарки Весни Босић и учитељици Зорици Мицић.  

kroko   kroko1

kroko12   kroko2

kroko5 kroko6 kroko10

kroko7 kroko8 kroko11

kroko13   kroko3

DSC07119   DSC07114

kroki111   kroki222

DSC07214   DSC07217

DSC07211