Доситејево перо 2016.

dositejevo pero 102Награда „Доситејево перо” за најбоље књиге у 2016. години додељена је књигама „Хајдук Вељко, јунак вредан целе војске“ и „Олимпијски сан“, аутора Слободана Станишића и Силвије Оташевић.

О добитницима 20. јубиларног “Доситејевог пера” одлучивао је сточлани дечји жири пред којим је било 47 наслова приспелих на конкурс Дечје критике, а које су током последњих неколико месеци морали да прочитају и оцене. Чланови жирија из наше школе били су за старији узраст Ива Мркаић 8/1, Елена Милић 8/2 и Вања Ђенадић 8/3; а за млађи узраст Емилија Јовановић 4/1, Уна Ивковић 4/2, Алекса Радовић 4/2 и Ленка Аздејковић 4/3.

Друго место за најбољу књигу објављену у протеклој години поделиле су четири књиге „Лудвиг ван Моцарт“ Весне Алексић, „Немањићи, два орла“ Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, „Волим те Сандра, ако није проблем“ Зорана Божовића и „Овчарско-кабларска бајка“ Раше Попова. Била је то последња књига којом је велики српски писац обрадовао најмлађе, пре него што нас је напустио у априлу ове године.

Књига „На брегу кућа мала“ Градимира Стојковића, писца чије су књиге за протекле две деценије деца највећи број пута прогласила за најбоље, освојила је треће место.

Другу награду за млађи узраст добила је књига „Триста славујевих песама“ Радомира Путњиковића, док трећу деле „Мени је мене жао“ Мирослава Кокошара и „Овако је то било“ Бранка Стевановића.

„Доситејево перо“ установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, Библиотека „Доситеј Обрадовић“ и организације Пријатељи деце општина Вождовац и Земун, како би најмлађима према Конвенцији УН о правима детета омогућили да изразе мишљење о литератури која им је намењена. 

Свечаној додели награда и обележавању важног јубилеја присуствовали су у суботу, 7. 10. 2017. г. у Библиотеци града Београда чланови нашег школског жирија Елена Милић, Вања Ђенадић, Емилија Јовановић и Ленка Аздејковић у пратњи учитељице Сање Остојић и библиотекарке Весне Босић. Том приликом свим члановима жирија уручене су дипломе и књиге, а библиотекарки захвалница за деценијску сарадњу. 

dositejevo pero 183  dositejevo pero186

dositejevo pero 181  dositejevo pero182

dositejevo pero184  dositejevo pero185

dositejevo pero187       zahvalnica