„Сумњиво лице“ Бранислав Нушић II део

„Предговор Бранислава Нушића“

Комедија „Сумњиво лице“ писана је 1887/88. године, али је на позорници први пут приказана 29. маја 1923. Овај необичан пут до сцене Нушић је сликовито и са самоиронијом описао у „Предговору“ који је написан средином 1920. године како се не би заборавила необична субдина овог драмског комада.

Значај овог „Предговора“ за разумевање времена у коме је Нушић стварао, али и за разумевање његове комике је велики. Није довољно читати само комедију, а не посветити пажњу и овом својеврсном уводу.

Овде треба обратити пажњу на то да аутор објашњава утицаје под којимa је његово дело настало: „На моме оригиналноме рукопису овога комада чак и не пише "комедија у два чина" као што је то доцније на позоришним листама написано, већ "гогољијада у два чина".“ А затим, објашњава пут комедије од радног стола, преко фиока канцеларијских столова позоришта и избегличких сандука до позорнице. Чак три управника Народног позоришта у Београду одбило је да одобри да се овај драмски текст игра на позоришним даскама. Аутор је у више наврата прелазио 127 степеника до улаза у позориште како би сазнао да ли ће се комедија извести на сцени, а одговор је увек био: „Ја вам, млади човече, саветујем да овај свој комад спалите!“

 

* ОТКРИЈТЕ КО СУ БИЛА ТА ТРОЈИЦА УПРАВНИКА.

sapcanin   petrovic   nusicbb

* ШТА ЈЕ БИО „ГРЕХ“ ОВОГ КОМАДА? На вама је да откријете како је реч „династија“ утицала на Нушића-писца, а како на Нушића-управника позоришта. Да бисте боље разумели време на које се догађај у драми односи, подсетите се из историје монархистичког режима краља Милана и династије Обреновић. Подсетите се и тога да је Нушић већ раније био у затвору због песме која се односила на краља Милана.

kralj20   kralj21

Краљ Србије Милан Обреновић (1882-1889)

 

„Сумњиво лице“ Бранислав Нушић

У шали и у неозбиљном тону Нушић је у овој комедији говорио о веома озбиљним и непријатним истинама о бирократији и власти (корумпираност, неспособност, незнање, преваре, неписменост) и њиховом дејству на друштво у целини.

Лица: ЈЕРОТИЈЕ ПАНТИЋ, срески капетан; АНЂА, његова жена; МАРИЦА, њихова кћи; ВИЋА, ЖИКА и МИЛИСАВ, срески писари; ТАСА, практикант; АЛЕКСА ЖУЊИЋ, срески шпијун; ГАЗДА СПАСА и ГАЗДА МИЛАДИН; ЈОСА, пандур.

Време и место: „Збива се у доба наших очева, у једној пограничној паланци“, каже писац у афиши.

КОЈЕ ЈЕ ТО ВРЕМЕ У СТВАРИ?

 

* КОМПОЗИЦИОНЕ ЕТАПЕ

1. УВОД или ЕКСПОЗИЦИЈА – прве сцене упознавања са јунацима;

2. ЗАПЛЕТ – VI појава I чина: дешифровање депеше; (два тока радње: љубав Марице и Ђоке и потера за сумњивим лицем)

3. КУЛМИНАЦИЈА – читање Маричиног писма;

4. ПРЕОКРЕТ или ПЕРИПЕТИЈА – Марица утрчава у собу за време саслушања, увиђа се заблуда и Вића схвата да га девојка не жели за мужа;

5. РАСПЛЕТ – капетан одлучује да лично оде министру и извини му се због грешке.

ВАЖНО: Хватање сумњивог лица није приказано непосредно на сцени због потребе јединства времена и места.

Кратак садржај комедије (пишете ви).

 

Књижевни род: ДРАМА

Књижевна врста: КОМЕДИЈА (комедија нарави)

Иако по врсти комедија нарави, ово драмско дело је сложено јер се у њему препознају и комедија интриге (забуна и неспоразуми), комедија карактера (Јеротије, Вића, Жика) и фарса (шутирање грађана после саслушања).

За ову комедију још се каже да је и друштвена сатира.

pozivnicabn

Рекламни постер

Да би одговорио на задатак:

- Запази како су у комедији приказани режим и власт, а како друштво у коме главну реч воде људи као што су Јеротије, Вића, Жика, Алекса Жунић.

- Обрати пажњу на ентеријер канцеларије и стана. Шта њихов изглед говори о њиховим становницима и власти коју они представљају?

- На каква размишљања о људској природи те је ова комедија подстакла?

- Које су моралне особине капетана Јеротија, Жике и Виће?

ДОМАЋИ ЗАДАТАК: Нушић у свом и нашем времену

 

Филмска адаптација

1. Сумњиво лице (филм) - Предраг Динуловић и Софија Соја Јовановић су 1954. године написали сценарио и радили на режији истоименог филма са мотивима Нушићеве комедије.

2. Сумњиво лице (ТВ филм из 1979)

3. Сумњиво лице (ТВ филм из 1989)

https://www.youtube.com/watch?v=OrasGDnkJAU&t=1112s