Светски дан дечје књижевности

Светски дан дечје књижевности обележава се широм света сваког 2. априла. На овај дан 1805. године рођен је Ханс Кристијан Андерсен, чувени дански писца за децу и творац Царевог новог одела, Мале сирене, Славуја, Снежне краљице, Ружног пачета, Палчице и других бајки, а обележавање овог датума установљено је 1967. године на основу одлуке организације УНЕСКО.

Паул Хазара га је назвао краљем дечјих писаца следећим речима: „Андерсен је краљ јер нико попут њега није знао продрети у душу бића и ствари.“

Андерсенове бајке су познате деци широм света, од којих је бар 3381 радова преведено на више од 125 језика.

„Читав је свет пун чудеса, али ми смо на њих тако навикли да их називамо свакодневним стварима“ — изјавио је Андерсен. Андерсенове бајке су засноване на пишчевој машти и његовом животном искуству. Сам пише да „већина онога што је написао одраз је њега самог. Сваки лик је из мога живота. Знам их и знао сам их све”. Палчица и принцеза из бајке „Принцеза на зрну грашка“ у ствари је Хенриета, кћи адмирала Вулфа, а у причи „Заручници“ се јавља Риборга Воигтова, у коју је писац дуго био заљубљен. Андерсен је, уз животиње које су до тада биле ликови у бајкама, увео и неке друге: у бајци „Сретна породица“ — пужеве, „Клин чорба“ — мишеве, „Роде“, „Ружно паче“ — лабудове и патке итд. У своје бајке је увео и биљке. Овде треба споменути бајке „Цвеће мале Иде“, „Породица из суседства“ и „Пуж и ружин грм“. Он је оживљавао и многе предмете: играчке, фигуре, старе куће, портрете, кипове, ормаре, огледала, посуђе итд. — „Оловни војник“, „Кресиво“, „Срећне каљаче“, „Црвене ципелице“, „Стара кућа“ итд.

andersen portret  andersen lične stvari

Посетите на овој страници Музеј Ханса Кристијана Андерсена: https://hcandersensodense.dk/h-c-andersen-museum/ 

Светски дан дечје књижевности се прославља са циљем да се промовишу дечја књижевност и читање. Такође, овај дан је важан јер се обично на неке овако важне датуме позивамо да бисмо скренули пажњу јавности на потребе најмлађих читалаца.