Светски дан књиге и ауторских права

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а одлучено је да се Светска дан књиге и ауторских права слави 23. априла симболично као датум светске књижевности. Тог дана 1616. умрли су Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. То је, такође, датум рођења или датум смрти и других познатих писаца попут Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.

Циљ конференције био је подстаћи све, а посебно младе људе, да открију задовољство читања и препознају велики допринос књижевника друштвеном и културном напретку човечанства.

Овај дан омогућио нам је да откријемо, побољшамо и продубимо мноштво аспеката својствених свету издаваштва: књигу као вектор вредности и знања и као депозит нематеријалној баштини; књигу као сведочанство о разноликости култура и средство за дијалог; књигу као извор цивилизацијског напретка и дела стваралаца заштићених ауторским правима.

Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару, који је био у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

Од 2000. године, Светски дан књиге и ауторских права покренуо је још једну иницијативу – избор Светске престонице књиге. Тако се сваке године бира град који се обавезује да следи идеје и циљеве који су постављени од стране УНЕСКО-а.

Док је већина школа и библиотека широм света затворена и људи проводе већину свог времена код куће због пандемије КОВИД-19, поручујемо вам да се са изолацијом може борити читањем. Читање јача здраве односе између људи и проширује наше знање стимулисањем нашег ума и креативности.

Књиге је прозор у свет током пандемије КОВИД-19!

sekspir servan

               http://www.unilib.rs/wp-content/uploads/2016/04/Sekspir-Servantes.pdf 

sekspir