Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци

Реч је о превентивном програму као делу Националне стратегије у борби против злоупотребе психоактивних супстанци, која је донета 2009.године. Пројекат је финансиран од средстава предприступног фонда Европске уније. Основне школе су обавезне да га реализују. Наша школа је отпочела са реализацијом овог програма у другом полугодишту школске 2011/12. године, а након обуке одржане у Градском заводу за јавно здравље. У току првог полугодишта школске 2012/13. године, програм је завршен. Радионице су се реализовале на часовима одељењског старешине, а понекад и на посебно организованом часу. Програм су спровеле наставница српског језика Неда Лојовић и психолог Николина Шарац, у једном одељењу шестог разреда.

Час презентације Програма „Твоје знање мења све“ је одржан у децембру 2012. године, за време шестог часа у преподневној смени. Циљна група су нам били ученици петог разреда из разлога да их упознамо са програмом, кроз који ће и они проћи наредне школске године и чланови Ученичког парламента. Поред ученика, презентацији су присуствовали: директор школе, вероучитељка, педагог и наравно реализатори програма.

У својој суштини, програм „Твоје знање мења све“ има за циљ да поучи децу, пружајући им прилику да праве изборе, да користе стручност одраслих о ономе што њих заиста занима и да науче како да доносе одлуке и да сами предузимају акције. 2013/2014. школске године, програм реализује наставник биологије у одељењу 6-2 у сарадњи са колегиницама које су прошле обуку.

Планирамо да сваке следеће школске године укључимо по једно одељење у пројекат.

Тијана Павловић, педагог