Мало упознавање са Земуном

О неким занимљивостима Земуна сазнајемо из књиге „Верски објекти у Београду“.

„Од средине 18. века Земун, као гранични град Аустрије према Турској, добија све већу важност, како за Аустријанце тако и за Србе. У том периоду подигнут је велики број хришћанских богомоља, од којих већина није сачувана у првобитном изгледу, будући да су обновљене, подизане на темељима старих, прошириване. У поменутом периоду већина становништва била је православне вероисповести и то су углавном били Срби, нешто мање Грци и Цинцари, а остало станивништво чинили су римокатолици, углавном Немци, затим Јевреји и евангелисти и сви су настојали да оформе и изграде верске објекте где би се окупљали и испољавали религиозна осећања, чиме ће се обликовати њихов свакодневни живот, а на посредан начин и живот средине и простора који су настањивали.“

Из ове књиге издвојили смо пар занимљивих примера:

ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ:

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ, Цара Душана 83

Наша парохијска црква је подигнута у Горњој Вароши на месту старе, мање цркве.

света тројца

ЦРКВА СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА, Његошева 43

Налази се испод куле Гардош и представља најстарију сачувану српску цркву у Старом језгру Земуна. Уз јужни зид постављена су два надгробна споменика с грчким натписом (1771 и 1772) који сведоче о постојању грчке колоније у Земуну.

свети николај

ДОМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ, Светосавска 15

Ова зграда је подигнута на месту старе једноспратне зграде из 18.века, у порти[1] цркве Рођења Пресвете Богородице која је била намењена српској и грчкој деци и служила као српска и грчка школа. у њеним просторијама основана је и Славеносербска библиотека земунска (1825).

дом цркве

КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ:

ЦРКВА УЗНЕСЕЊА БЛАЖЕНЕ ДЈЕВИЦЕ У НЕБО, Омладински трг 4

Подигнута у 18.веку на месту једине турске џамије у Земуну коју су као напуштену обновили католици. Још једном је била преуређена у џамију док није била потпуно срушена 1784. Поново је на том месту подигнута црква.

блажена дјевица

ЦРКВА СВЕТОГ ВАНДЕЛИНА, данас угао Првомајске и Херцеговачке[2]

Везана за немачке насељенике у Земуну који су пристигли као део миграције подунавских Немаца а која је узела маха после Пожаревачког мира 1718. године[3]. Престала је са радом 1944, након исељавања подунавских Немаца, да би после десет година била срушена до темеља. На том месту се налази наша школа.

свети ванделин

ЕВАНГЕЛИЧКА ЦРКВА, Тошин бунар 2

Подигнута је 1928. на плацу који је евангеличка заједница добила од Земунског магистрата. Грађевина је сачуван али се више не користи за богослужбену намену.

евангелистичкла

ЈЕВРЕЈСКА ВЕРСКА ЗАЈЕДНИЦА:

АШКЕНАСКА[4] СИНАГОГА[5], Рабина[6] Акалаја 5

Подигнута на месту старије синагоге из 1755. године. Припадала је ашкенаским Јеврејима.

јеврејска

СЕФАРДСКА[7] СИНАГОГА, угао Дубровачке и Приморске, објекат више не постоји

Храм је оштећен у савезничком бомбардовању 1944. године и, након тога, срушен.

синагога


[7] Сефарди – Јевреји који су живели у Шпанији и Португалији. Одатле су се селули у Западну Европу и на Балкан


[4] Ашкенази - Јевреји који су живели у Источној Европи

[5] јСинагога - еврејско место окупљања на молитву

[6] равин – јеврејски свештеник


[2] некада се овај део звао Францтал

[3] споразум између Турске, Аустрије и Млетачке Републике, након турског пораза у рату 1714-18. тим миром Турска је препустила Аустрији северну Србију, јужно од Саве, Банат и део Срема.


[1] порта – двориште цркве