Светски дан здраве хране

travica1  travica2

travica3  travica4

travica5  travica6

16. 10. 2017.  Докторка нутрициониста „Дома зравља Земун“ Живка Влајковић, одржала је предавање о значају правилне исхране за раст и развој деце школског узраста.Предавање је имало назив „Здрав доручак за здрав живот“. Предавање је одржано у холу школе од 12.30 до 13.15, за ученике 5. разреда.

У оквиру обележавања „ Дана здраве хране“, наставница биологије и ученица 8. разреда Дондур Уна су припремиле кратак текст који је прочитан ученицима на часовима одељењске заједнице.

Поводом 16. 10.  када се обележава „Дан здраве хране“ рећи ћемо нешто о значају правилне и разноврсне исхране. Раст и развој детета резултат су генетских чинилаца, али и других фактора од којих је најважнија правилна исхрана.

Правилним уносом хранљивих састојака тело одржава виталност и активност, осигурава се висока енергетска активност и отпорност на болести. Храна коју једемо мора садржати довољну количину калорија, беланчевина, шећера, масти, витамина и минерала.

Исхрана деце школског узраста мора бити заснована на пирамиди здраве исхране. У основи пирамиде, као намирнице које треба највише да уносимо су житарице. Следећа група намирница су воће  и поврће. Мање од воћа и поврћа треба уносити месо, млеко и млечне производе, а најмање слаткише, масти и уља.

Деца школског узраста би требала да имају 5 умерених оброка дневно, од чега 3 главна оброка и две ужине. Оброци би требали да буду распоређени на 3-4 сата.

Јутро би требало започети са кашичицом меда. Мед је најздравији  и најбржи извор енергије. Трудите се да за ужину обавезно понесете воће  јер је оно  извор витамина и минерала.

Болести које су последица неправилне исхране су: булимија, анорексија, гојазност, болести срца, шећерна болест, каријес итд.

Гојазност је најчешћа болест која је последица неправилне исране. Последице гојазности су вишеструке . Поремећаји понашања, шећерна болест, болести срца и крвних судова су само неке од њих.

Водите рачуна о свом здрављу. Физичка активност и правилна исхрана помоћи ће вам да имате здрав живот.

                                                                                                                                      Наставница биологије
                                                                                                                                         Мирјана Травица