Посета биоскопу

БИЛИ СМО У БИОСКОПУ - ПРИКАЗ И КОМЕНТАРИ УЧЕНИКА СЕДМОГ И ОСМОГ РАЗРЕДА О ФИЛМУ ,,Злогоње“

                        

,,Јован, у свом фантастичном свету добра и зла, херојства и моћи, пробија танку границу реалности и улази у свет фантастичног, док левитира у свом плавом, великом и поноситом плашту.

Он има свој школски ритуал, навику и правило да седи сам у клупи до прозора. Наљутиће га када једна девојчица седне у његову клупу, али ће је бранити када за исту ту девојчицу буду питала деца са којима треба да намири рачуне. Милица, та девојчица која је дошла у нови разред, ратоборна, без пријатеља, која брани свој его и част, у Јовану проналази пријатеља и супер-хероја који јој може помоћи у мисији ослобођења од зла.

Јован одлази аутомобилом на вежбе.

nedazlogonja 1Свом својом снагом покушава да од земље подигне квадрилионе атома инвалидског тела, носећи га на ногама сатканим од мишића који су стално у напетости и грчу, што представља узрок његових падова у оба домена у којима се човек појављује и испољава: оном физичком, а потом, менталном.

Због тога, јер је човек, на сву срећу, биће састављено од тела и мисли, овај филм је о прихватању разлика које ће постати циљ савладавања главног лика. Он неће бити сам.

Милица мисли да је са његовим оцем једна вештица, која му даје црну со, чува невероватно чудног ванземаљца у великој тегли пуну течности, састаје се са својим пријатељицама вештицама којима је циљ омађијавање. Она нам приближава лепу дечију мисао о љубави и њеној природи, тј. да човек у животу може само једном истински волети. Ако је волео њену маму, то мора бити једини пут.

Јован као херој у плашту открива истину Миличине будуће маћехе, а Милица прихвата љубав онакву каква је на крају испала.

Злогоњама је главна мисија била да одагнају зло. Успели су на свом путу стварајући топло, неискварено пријатељство, пролазећи кроз своје личне проблеме, и прихватајући их - прихватили су себе, лечили су своје узроке проблема, а не последице. Млада бунтовница и несавршени херој постали су личности јачег и ,,несавршенијег срца”.

                                                                                                          Тамара Новаковић 8-2

,,Филм приказује суштину пријатељства. Пун је комичних али истовремено и тужних момената као што су примери вршњачког насиља и Јовановог здравственог проблема. Филм нас учи да вером у себе можемо све и да је пријатељство најјача сила.”

                                                                                                          Анастасија Пековић 7-1

,,Овај филм бих свима препоручила јер је поучан, а сама радња је реална и тужна, али исто тако даје много простора за размишљање.”

                                                                                                          Тамара Потпарић 8-1

,,Свидео ми се овај филм јер је различит као и деца у њему. Шири свест о томе како не сме бити дискриминације и како пријатељство чини чуда.”

                                                                                                          Јована Шпегар 7-3

,,Милица се храбро суочава са ситуацијама и разуме их. Милица је била прави човек зато што Јована није сажаљевала, већ је успела да му докаже да није сам и да некоме значи. Ако мене питате, он је посебан. ”

                                                                                                          Марина Кузман 7-3

,,У филму ми се веома свидео Јованов став према болести коју има, а и то што је Милица, без обзира на његову болест у њему препознала добру душу. Такође ми се допада то што су у филму приказани и они који просуђују о другима на основу физичког изгледа, па се надам да су се такви препознали и да ће се променити.”

                                                                                                          Анђела Живковић 7-1

,,За само нешто више од сат времена обрадили смо три важне теме које се јављају у савременом животу. Највећи борац је мали Јован који себе прихвата онаквим какав је, а такође и његова другарица Милица која пролази кроз болан период развода родитеља са којим се данас многа деца носе. На почетку филма сусрећемо се са примером вршњачког насиља кроз који учимо да не треба угњетавати немоћне и слабије око себе.”

                                                                                                          Маша Стевановић 8-1

nedazlog112