Кроз игру до здравих зуба и лепшег осмеха

 zubar1    zubar3  

Стоматолог из наше школе започео је реализацију Превентивног програма „Кроз игру до здравих зуба и лепшег осмеха“ за децу предшколског узраста. Иако је тачно да родитељи највише утичу на формирање навика у одржавању оралне хигијене детета, показало се као неопходно и ангажовање самих стоматолошких амбуланти. Да би се са здравим навикама почело од раног узраста, наша зубарка и стоматолошка сестра започеле су програм превенције у предшколским установама у школском окружењу. Цео програм осмишљен је као игра и дружење, а малишани из Предшколске установе „Искрица“ су за ову прилику припремили и приредбу са сродном тематиком.

    zubar4      zubar5

Деца се по правилу плаше зубара што указује да се у изградњи тог односа поткрала грешка родитеља. Своја непријатна искуства из стоматолошких ординација и претрпљени бол не треба никада препричавати пред децом. Својим примером дете треба усмерити да зубара прихвати као пријатеља, а да му одлазак у зубну ординацију буде пријатан. Уколико се са одласцима зубару почне на време, они ће се свести на рутинске контроле, пријатан разговор и флуоризацију зуба.

    zubar6      zubar7

 Зато, треба прихватити одговорност. Родитељи су ти који деци стварају обрасце понашања у различитим животним областима. Уколико прихватимо да је превентива више од пола здравља, исправном хигијеном и раним стоматолошким интервенцијама лишићемо дете свих неугодности посете стоматологу. А помоћ, као и свој велики допринос, спремни су да дају и сами стоматолози. Надамо се да ће овај превентивни програм помоћи и деци и родитељима. Можда ћемо научити децу да они своје родитеље поведу без страха код зубра.