Савиндан у „Кочићу“

   У суботу, 27. јануара 2024. године ученици и запослени у ОШ „Петар Кочић“ обележили су Школску славу. Празник је обележен у духу православља и образовања онако како наши ученици уче и верују у првог српског просветитеља. Програму обележавања претходило је сечење славског колача, обраћање директорке школе Драгане Пранић и додела захвалница истакнутој фирми и појединцима који су помогли у обнови учионица оштећених у прошлогодишњем невремену које је погодило Земун.

 

Sveti Sava 244    Sveti Sava 241

   

   У свечаној приредби учествовали су одабрани ученици свих разреда. Координатор активности које су у програму реализоване била је Горанка Пекић, наставница српског језика и књижевности, а у припреми су учествовале учитељице Весна Корица (мали хор), Летица Шуша, Ивана Урошевић, Снежана Ђукић, Јелена Савић, наставница српског језика и књижевности Марина Станковић и наставница музичке културе Тамара Милисављевић.

   Учесници у приредби подсетили су присутне госте да су велики српски жупан Стефан Немања и његова супруга Ана имали два сина, Вукана и Стефана и  више кћери у тренутку када су пожелели још једног сина. Господ Бог, по величини своје доброте, подари им је негде око 1175. г. мушко дете коме на крштењу дадоше име Растислав – старо српско име у значењу „онај који расте и узраста у слави“. Растко Немањић је узрастао из славе жупанског сина и хумског кнеза у славу светогорског монаха Саве и првог архиепископа, просветитеља и чудотворца српског, утемељитеља наше српске цркве која нам је и до данашњег дана једини сигурни кров који над собом српски народ има.

 

Sveti Sava 243    Sveti Sava 249

Свечаност посвећена лику и делу Светог оца нашег Саве, духовног родитеља српског народа, који са нама дели судбину кроз векове, отворили су стихови песме „Свети Сава“ Војислава Илића, које је говорила Маша Ристић, ученица II разреда, а ученица IV разреда Катја Поповић говорила је стихове песме „На Врачару“ песника Ђуре Јакшића. 

Sveti Sava 242     Sveti Sava 245

 

   Више ученика IV разреда припремило је драматизацију и избор из неколико песама инспирисаних Светим Савом. Слушали смо како стихове  говоре Наталија Пановић, Марија Ковачевић, Ивана Павићевић, Дуња Матавуљ, Емилија Милосављевић, Софија Јеличић, Нађа Стефановић, Лена Манесловић и Емилија Поповић. Песму „Дела Светог Саве“ извео је хор ученика III разреда. Ученици V разреда били су вредни, увежбали су и пред публиком одиграли одломке из драмског текста о Светом Сави. Комад су играли Ања Петровић, Ивона Ристић, Сара Евачић, Даница Стојковић, Тајра Обрадовић, Лука Кузмановић и Срна Зарић. Како је светац присутан у ауторској и народној књижевности, музици и  сликарству, кроз народну песму „Свети Сава“ упознали смо лик брижног и поносног сина, чувара породичног имена и моралних вредности. Стихове из песме казивали су ученици VI разреда Фјодор Гадалин, Милан Бундало, Катарина Бига и Софија Стринић, уз музичку пратњу Стефане Ђоковске, док су се талентоване ученице Леонора Бркић, Јана Ђујић и Мина Филичић представиле својим цртежима манастира, док је народна песма „Три девојке бостан посејале“ изазвала посебно одушевљење у публици. Песму су отпевале ученице петог разреда Хелена Бајат, Ива Симић, Софија Евачић и Николија Бубања.

     Свечаност је завршена како и доликује „Молитвом другом Светом Сави“:

   „Велики украсе међу Светитељима, Богомудри оче Саво, молимо ти се ми, слуге твоје, и вапијемо: не остави децу своју, оче, него свагда буди с нама, као што си обећао, да те и ми по дужности славимо, да те величамо, да прослављамо величину и силу твоју, и да ти принесемо достојну песму кличући и говорећи: тебе величамо Светитељу, тебе славимо, Светилниче, теби се клањамо, оче Саво, моли, молимо ти се, да се спасу они који славе Свети Спомен Твој. АМИН“

    Водитељи програма били су ученици шестог разреда Стефана Ђоковска и Милан Бундало. 

Sveti Sava 246    Sveti Sava 249