Упознајмо наш град

Поред редовних часова, на које су ученици навикли, наша школа има и мало другачије часове. То су часови у оквиру Обогаћеног једносменског рада где се ученици упознају са мало другачијим предметима и „лекцијама“. Један од таквих предмета се зове Упознајмо наш град, где ученици осмог разреда обилазе нашу престоницу – Београд.

У току прве шетње смо обишли Трг републике. Ту су се ученици упознали о значајним споменицима и грађевинама: Споменик Кнезу Михаилу, Народни музеј, Народно позориште. У Кнез Михаиловој улици смо мало застали поред бронзане пирамиде испред зграде Српске академије наука и уметности, на којој су обележене координате Београда, надморска висина, стране света и сила Земљине теже. Шетњом кроз „Кнез“ смо стигли до Калемегдана. Упознали смо се са Спомеником захвалности Француској, Калемегданском тврђавом, црквама Света Петка и Ружица, Небојшином кулом и наравно спомеником Победник. Пратили смо „Победников“ поглед и схватили да преко ушћа Саве у Дунав, посматра наш Земун.

Следећа шетња је била посвећена најлепшем објекту у Београду – Храму Светог Саве. Уз стручно вођење смо обишли цео храм као и крипту. Први утисак, свима, без обзира да ли смо први пут у храму или не, јесте одушевљење. Одушевљење које је изазвала лепота мозаика, икона, фрески. Прво на шта пада поглед је лик Исуса Христа који благосиља обема рукама. Највећи утисак су нам оставиле димензије како појединачних ликова, тако и целог храма, што потврђује величину овог нашег блага на које смо веома поносни. Поједини ученици су показали велико знање, тако да смо сигурни у петице из историје, географије, српског, ликовног.

После посете храму, обишли смо Карађорђев плато, истакли значај Народне библиотеке и упутили се ка једном од најпознатијих оријентира у Београду – Тргу Славија. Од Славије се спуштамо низводно једном од артерија Београда – улицама Краља Милана и Теразијама. Стари назив улице - Улица српских владара, указује на историјско и културно богатство. Ту смо видели: Југословенско драмско позориште, Студентски културни центар, Андрићев венац, Стари двор, Скупштину града, хотел Москву, Теразијску чесму и Палату Албанију. Наставник историје, Драгољуб, који је био наш гост, том приликом нас је упознао за историјским значајем ових грађевина и споменика.

Будите са нама и у следећој шетњи, која нас очекује кроз улице, тргове, музеје и храмове наше престонице.

Милица Потић, наставник географије

                         Upoznajmo nas grad fotografija1         

                         Upoznajmo nas grad fotografija2

                         Upoznajmo nas grad fotografija3      

                         Upoznajmo nas grad fotografija4     

                         Upoznajmo nas grad fotografija5 

                         Upoznajmo nas grad fotografija6

                         Upoznajmo nas grad fotografija7

                         Upoznajmo nas grad fotografija8