Међународни дан матерњег језика

Поводом Међународног дана матерњег језика, који је 1999. године установио Унеско, школска библиотека и чланови Библиотечке секције организовали су час посвећен матерњем језику. Овом приликом ученици различитих националности говорили су стихове својих омиљених песника и читали одломке из драгих књига на матерњем језику.

 

Лепоту казане речи употпуниле су и мелодије омиљених песама. Било је ученика који су превазишли своју срамежљивост, одважили се и певали подједнако лепо и на српском и на матерњем језику. Њих су забављале грешке у преводима на које су наилазили у одабраним текстовима за разговор. У маниру вештих преводилаца ученици трећег и четвртог разреда тумачили су изворна значења речи које смо прихватили у српском, приближавајући нам дух и природу свог језика.

 

У дискусији и представљању матерњег језика учествовали су Радимир Панов 3/2, Ајсел Шабановић 3/2, Теодора Ајдаревић 4/3, Виталина Гриценко 4/3, Един Демири 3/2, Алиса Чаркова 3/3, Ања Саркисијан 3/2, Алдин Мифтари 3/2 и Мирко Станковић 3/2. Библиотечку секцију су представљале Лена Шпегар 7/3, Јана Јоцић 7/1, Александра Милић 7/1 и Лана Јоцић 5/3.

 

Час је прерастао у дружење ученика из различитих одељења трећег и четвртог разреда са поруком да се организује више сличних активности.

 

Biblioteka 24