У Народној библиотеци Србије

Поводом Националног дана књиге и Дана Народне библиотеке, који је обележен 28. фебруара 2024. године, чланови Библиотечке секције су направили план посете овој важној културној институцији. Посета је реализоивана 17. 04. 2024. као стручно вођење кроз историју и саму библиотеку. 

 

Narodna 1 24     Narodna 6 24

 

Чланови Библиотечке секције су, заједно са групом од петнаестак ученика седмог и осмог разреда који су постигли најбоље резултате на такмичењима, а у пратњи библиотекарке Весне Босић и наставнице српског језика и књижевности Горанке Пекић, могли да се упознају са условима и начином на који се књиге набављају и чувају, различитим врстама грађе и условима које корисници имају приликом коришћења грађе у библиотеци.  

Ученике су кроз библиотеку водиле изузетне библиотекарке Мирјана Симоски, наш домаћин, и Слађана Стојаковић, начелница одељења за рад са корисницима. 

 

Narodna 3 24   Narodna 2 24

 

Овом приликом детаљно смо се упознали са историјом наше националне библиотеке, сагледали из различитих аспеката њену важност за српски народ и светску културу, научили шта је обавезан примерак и како се чувају различите врсте грађе. Ово импозантно здање отворило нам је врата својих читаоница и каталога, а ученици су могли да виде и две изложбе, једну посвећену обележавању 85. годишњице „Политикиног Забавника” и другу у част Бранка Радичевића, поводом обележавања великог јубилеја током 2024. године: двестогодишњице песниковог рођења.

 

Narodna 5 24   Narodna 4 24