У Руском дому

16. 10. 2018. године у прелепом здању Руског дома одржана је свечана манифестација поводом друге године рада Центра Руског географског друштва у Србији.
Свечаности су присуствовали ученици наше школе Дмитриј Прокопенко (5/2), Марина Кузман (7/1), Милан Вуковић (7/1) и Стефан Батинић (8/3) са наставницама Анитом Мрђић и Милицом Потић.
Поводом ове годишњице уприличен је диван културно – уметнички програм. Из обраћања гостију и кратког филма који смо одгледали сазнали смо много о Руском географском друштву. 
Руско географско друштво основано је 1845. године по наредби цара Николаја I. Кроз историју друштвом су руководили представници царске породице, научници и државници. Друштво је дало значајан допринос у проучавању различитих делова Русије, Ирана, Индије, Нове Гвинеје, поларних земаља и других територија, изради географских карата, оснивању резервата природе и у другим пословима којима се географија и сродне науке баве. 
Друштво и данас окупља специјалисте из области географије и других наука, екологе, све који желе да сазнају нешто ново о Русији и помогну у очувању природних богатстава. Друштво броји око 22 000 чланова из целог света. Сарадња између Русије и других земаља чланица спроводи се на највишем државном нивоу. 
Развојни центар Руског географског друштва у Србији основан је с циљем размене студената, организовања заједничких истраживања и експедиција у Србији и Русији, изложби, предавања, фестивала. 
После упознавања са историјатом и радом друштва, уживали смо у песми и игри чланова АКУД – а „Шпанац”. Хор је певао песме на српском језику, а фолклорни ансамбл је играо уз српске и руске народне изворне песме. Уметник Љуба Манасијевић певао је и говорио стихове о Србији и Русији. Уживали смо у богатству звукова српске и руске музике, покретима изванредних играча и бојама српке и руске народне ношње.
 
 rd3
 
                                                                                    Анита Мрђић и Милица Потић