Дечија недеља 2015. у ОШ „Петар Кочић“

decija nedeljasssssНаша школа је, као и сваке године, пригодним активностима обележила Дечију недељу, која је ове године трајала у периоду од 5. до 11. октобра 2015. године. Мото овогодишње Дечије недеље био је „Подршка породици - најбоља подршка деци!“.

- Ученици првог разреда приступили су Дечијем савезу.

- У свим разредима по један час посвећен је разговору о правима детета, као и Конвенцији УН о правима детета.(5.10.2015. све одељењске старешине )

- Одржан је састанак Ученичког парламента на тему хуманости и толеранције. Чланови Парламента спровели су хуманитарну акцију „Деца-деци“ у старијим разредима за прикупљање помићи у школском прибору и гардероби за ученике наше школе слабијег материјалног стања, као и за децу мигранте.(5.10.2015.)

- Акција „Деца-деци“ спроведена је и у одељењима млађих разреда и сакупљен је школски прибор који је подељен деци слабијег материјалног статуса, као и деци која живе у вишечланим породицама са великим бројем деце.(током недеље - задужени учитељи од првог до четвртог разреда)

- Београд је и ове године био дечија престоница Европе од 2. до 5. октобра, а ОШ „Петар Кочић“ домаћин деци из Белорусије; Школски координатор: Доротеа Радовановић  

Овогодишњу манифестацију „Радост Европе“ пратиле су многобројне активности: карневал на Калемегдану, спортски дан у школи са наставницима физичког васпитања, концерт „Сусрети пријатељства“, заједнички часови руског језика са ученицима школе и домаћинима, које је водила наставница Анита Мрђић, концерт КУД "Таурунум", пријем код председника Републике, спортски дан на Ади Циганлији и гала концерт у Сава Центру.

 

u palati srbija

- Јесењи крос одржан је у школском дворишту и на спортским теренима (8.10.2015. задужени сви учитељи и наставници физичког васпитања)

- У оквиру спортске недеље реализоване су разне спортске активности (турнир српско-белоруског пријатељства у стоном тенису и одбојци; квалификације и финале међуодељенских турнира у стоном тенису и одбојци; квалификације и финале турнира у малом фудбалу - јесењи школски турнир, финале „Између две ватре“).(6-9.10.2015. задужени учитељи и наставници физиког васпитања)

dositejevo pero 1 2015    dositejevo pero 3

dositejevo pero 2  - Награде дечије критике „Доситејево перо“ за најбоље књиге објављене у 2014. г. додељене су на основу одлуке жирија састављеног од 98 ученика београдских основних школа 7. октобра у Удружењу књижевника Србије. Земун су представљала 36 ученика из шест основних школа, а део овог жирија били су наши ученици: Анастазија Пековић 4/1, Соња Кисић 4/2, Љубица Пантић 4/3, Леа Денић 8/2, Катарина Јакшић 8/2 и Андријана Плочић 8/2. Током другог полугодишта, ученици су читали новообјављене књиге и писали критике оцењујући их. Они су у пратњи учитељице Иване Урошевић присуствовали додели награда и провели пријатне тренутке у дружењу са писцима награђених књига. Награде и признања писцима су уручене у оквиру Дечије недеље у организацији Пријатеља деце Земуна и Вождовца. На овај начин наши ученици искористили су право које имају по Конвенцији УН о правима детета да изразе своје мишљење и суд у име својих вршњака о књигама које су им намењене. Деци члановима Великог дечијег жирија уручене су књиге, као и похвале за њихов рад. На завршетку свечаности свима се пружила прилика да разговарају и фотографишу се са ауторима. (7.10.2015. задужене  Весна Босић, Ивана Урошевић)

- Дан отворених врата одржан је у Палати „Србија“ где је учествовао ученик Влада Папрић (7.10.2015.)

- Дана 7.10.2015. одржан је Велики час цртања у школском дворишту на тему „Породица“. Деца су на овај начин послали поруку одраслима шта је то што они највише желе, шта им недостаје и шта воле. (задужени учитељи)

- На часовима музичке културе обележен је Међународни дан музике. Музичке теме биране су у складу са темом Дечије недеље. Овај дан се у нашој школи обележава у Дечијој недељи поводом Међународног дана музике 1. октобра. 

 

- Одржана је промоција књиге „Мој друг мрав - Лепотан Лазар“. На овом конкурсу награђени су ученици Лука Јуришић 4/1 и Ана Собоћан 8/1, који су учествовали на конкурсу за недовршену причу. Додела награда одржана је у ОШ „Лазар Саватић“ (13.10.2015. задужена Неда Лојовић).

 

neda1   neda2

 

- Сви ученици наше школе писали су Поруке пријатељства, и у својим одељењима направили паное који су изложени у учионицама и холу школе.

 

   decija nedelja11  neda3

У среду, 7.10. Републички завод за социјалну политику организовао је посету породица са децом корисницима услуга за подршку породици и деце са изузетним постигнућима Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Нашу школу и своја постигнућа представљао је Влада Папрић, ученик 8/2. 

 

vlada papric1  vlada papric 3

vlada papric 4   vlada papric 2

                                                                    Координатори: Ивана Урошевић и Љубица Панић, учитељице и Весна Босић, библиотекарка