Дечија недеља 2017. у ОШ „Петар Кочић“

Наша школа је, као и сваке године, пригодним активностима обележила Дечију недељу, која је ове године трајала у периоду од 2. до 8. октобра 2017. године. Мото овогодишње Дечије недеље био је „Градимо мостове међу генерацијама   ̶ за радост сваког детета“.

- Ученици првог разреда приступили су Дечијем савезу (учитељице првог разреда).

- У свим разредима по један час посвећен је разговору о правима детета, као и Конвенцији УН о правима детета (на часу одељењског старешине - реализовале  све одељењске старешине).

- Акција „Деца-деци“ спроведена је и у одељењима млађих разреда и сакупљен је школски прибор који је подељен деци слабијег материјалног статуса, као и деци која живе у вишечланим породицама са великим бројем деце (током недеље - задужени учитељи од првог до четвртог разреда).

- Дан отворених врата  ̶ Два ученика наше школе присуствовали су пријему поводом Дечије недеље код Председника Градске општине Земун. Пријему су присуствовали Теодора Балабан и Лука Јовановић, ученици четвртог разреда, са учитељицом Сањом Остојић  (4. 10. 2017). 

sanja     sanja1

- Реализоване су разне спортске активности (јесењи школски турнир у млађим разредима, као и финале „Између две ватре“);(2-6. 10. 2017. задужени учитељи).

- Награда дечије критике „Доситејево перо“ за најбоље књиге објављене у 2017. г. додељене су на основу одлуке жирија састављеног од 100 ученика београдских основних школа 7. октобра у Библиотеци града Београда. Земун су представљала 50 ученика из шест основних школа, а део овог жирија били су наши ученици: Емилија Јовановић 4-1, Уна Ивковић 4-2, Алекса Радовић 4-2, Ленка Аздејковић 4-3, Вања Ђенадић 8-3, Ива Мркаић 8-1 и Елена Милић 8-2. Током другог полугодишта прошле школске године, ученици су читали новообјављене књиге и писали критике оцењујући их. Они су у пратњи учитељице Сање Остојић и библиотекарке Весне Босић присуствовали додели награда и провели пријатне тренутке у дружењу са писцима награђених књига. Награде и признања писцима су уручене у оквиру Дечије недеље у организацији Библиотеке града Београда, Пријатеља деце Земуна и Вождовца. На овај начин наши ученици искористили су право које имају по Конвенцији УН о правима детета да изразе своје мишљење и суд у име својих вршњака о књигама које су им намењене. Деци члановима Великог дечијег жирија уручене су књиге, као и похвале за њихов рад. Поводом двадесет година од постојања „Доситејевог пера“ и активног учешћа са ученицима у овом дечијем жирију, захвалницу је добила и библиотекарка Весна Босић. На завршетку свечаности свима се пружила прилика да разговарају и фотографишу се са ауторима (7. 10. 2017). 

dositejevo pero 183    dositejevo pero186    zahvalnica

- На часовима ликовне културе одржан је Велики час цртања  на тему „Наше баке и деке"“. Деца су на овај начин показала колико су старији чланови породице за њих важни (задужени учитељи).  

- На часовима музичке културе обележен је Међународни дан музике. Музичке теме биране су у складу са темом Дечије недеље. Овај дан се у нашој школи обележава у Дечијој недељи поводом Међународног Дана музике 1. 10. 2017.

- Одржана је промоција књиге из едиције Недовршена прича „Пчелица Миа“ и „Како сам заволео ролере“.  На овом конкурсу награђен је ученик Владислав Раденковић 7-1 . Додела награда одржана је у сали Градске општине Земун (5. 10. 2017).

- Сви ученици наше школе писали су Поруке пријатељства, и у својим одељењима направили паное који су изложени у учионицама.

ivana crtez dn1   ivana crtez dn2

- Радост Европе   ̶ ученици наше школе били су домаћини деци из Белорусије. Девет девојчица из Минска било је распоређено у породице наших ученика. За организацију и реализацију активности за госте била је задужена професорка руског језика Анита Мрђић (2-6. 10. 2017).