Едуковањем чувамо репродуктивно здравље тинејџера

Адолесценција је најчешће веома буран прелазни период између детињства и зрелости, који карактеришу бројне промене на телесном, психолошком (емотивном и менталном) и социјалном плану.

Период адолесценције се дели на:
-рану адолесценцију (период од 12. до 15. године)
-средњу адолесценцију (период од 15. до 21. године)
-позну адолесценцију (период од 21. до 25-26. године)
Међутим, индивидуално гледано, ове границе нису нужно универзалне јер на почетак и завршетак адолесценције утичу бројни индивидуални фактори.

Рану адолесценцију тзв.тинејџерски период (од 11, 12 год. до 15 године) карактеришу бурне промене, пре свега на телесном плану, које су узроковане бројним хормоналним променама које се дешавају у телу.И код дечака и код девојчица почињу да се јављају знаци секундарних полних карактеристика одраслих (дечацима почињу да расту прве длачице на бради, први бркови, длачице по телу и репродуктивним органима, глас се мења, постаје дубљи, тело се мења и расте; девојчице се такође суочавају са променама- раст груди, почетак менструалног циклуса, прве длачице по телу).
Повећано интересовање за тело и телесно, за сексуалне појаве, суочавања са бројним променама и секундарним полним карактеристикама заједничке су појаве у тинејџерском периоду и за дечаке и за девојчице. “Лептирићи у стомаку” и заљубљивања фаталистичког типа “никада као сада и заувек, до краја живота” уз огромну жељу да се буде прихваћен и примећен у вршњачкој групи, део су бурних промена и прилагођавања новим потребама и новом телесном изгледу. Због тога су у овом периоду тинејџери веома осетљиви на коментаре како одраслих тако и вршњака, који су везани за њихов физички изглед.

bencina1

Веома је важно да се већ у периоду ране адолесценције почне са адекватним и тачним едуковањем и информисањем тинејџера о значају и значењу телесних промена које им се догађају, о начину адекватне неге, о будућим променама које ће им се дешавати како постепено буду улазили у свет одраслих.

Тинејџери нису увек спремни да о овоме отворено разговарају са родитељима и старијима. Често траже савете на погрешном месту и не сналазе се када им је потребан озбиљан савет. Зато су Дом здравља и наша школа организовали у четвртак, 2.6.2016. у кабинету за ликовно, предавање за све заинтересоване ученике 7. разреда на тему ''Заштита репродуктивног здравља, контрацепција и полно преносиве болести'' а у сарадњи са Саветовалиштем за младе Земун. Доктор Марко Берак, специјалиста гинекологије и Марина Бенчина, медицинска сестра су  на веома занимљив начин приказали ученицима шта је све карактеристично за узраст у коме се налазе, те им кроз две  радионице појаснили све недоумице иодговорили на низ њихових питања. Ученици су били веома задовољни реализованим сусретом и информацијама које су добили.

bencina2

                                                                                                                  Припремила: психолог школе, Николина Шарац