У посети НБС

Посета Народној банци Србије

Toг лепог, сунчаног дана кренули смо са наставницом веронауке Јеленом и наставником историје Драгољубом у Народну банку Србије, поводом 130 година од њеног оснивања. На путу до НБС прошли смо поред Богословског факултета, Конака књегиње Љубице, зграде Патријаршије, Саборне цркве, најстарије кафане у Београду која се зове „?“ и поред места где је некада била Народна библиотека која је срушена у Другом светском рату.

P1010311

Посетили смо музеј НБС у којем су биле изложене новчанице и кованице од почетка цивилизације до данас. Видели смо новац из доба Византије, ране српске државе, османског царства. Након тога смо учили како да разликујемо праву од фалсификоване новчанице. Имали смо прилике да подигнемо полуге од злата и олова.

P1010319

На крају смо на поклон добили новчанице са нашим ликом на којој je уместо новчане вредности одштампана година оснивања НБС, 1884. година.

Сама зграда НБС је велика, а унутрашњост је сачувала некадашњи изглед банака.

                                                                                                                        Марија Павлица VII3                                                                                                                                                                                 Биљана Антић  VII 3